Teodor Flonta - "Inele de hârtie"

            Teodor Flonta s-a născut în 1946 în satul Lupoaia, Bihor. A crescut într-o familie de țărani harnici, cinstiți și de bun simț, care au fost persecutați de regimul comunist tocmai pentru aceste calități. Tatăl său, Pavelea, a fost declarat chiabur la vârsta de 29 de ani, fiind cel mai tânăr om din județ marcat cu acest stigmat.
            Deși trăiește de peste 44 de ani într-o lume mai bună decât aceea în care au trăit părinții săi, evenimentele zguduitoare care i-au bântuit familia, satul şi țara după instaurarea regimului comunist l-au urmărit pe Teodor oriunde s-ar fi aflat. Ieșit la pensie de la University of Tasmania, Australia, a descris drama acelor timpuri zbuciumate în romanul non-fiction „A Luminous Future”, bine primit de cititorii de limbă engleză. Cartea a apărut și în traducere în limba română.
            Inele de hârtie descrie condiția de prizonieri în propria țară, când românilor li se nega dreptul de a avea contacte cu persoane din afară. În 1968, când era student la București, Teodor întâlnește, la un congres internațional de lingvistică, o tânără italiancă, Ariella și, după o serie de întâmplări dramatice, iubirea ei îl eliberează.
                                                                                ***
            „În Romeo și Julieta, ceea ce se opune dragostei este ura dintre familiile îndrăgostiților. În Luceafărul protagoniștii sunt incompatibili pentru că aparțin unor lumi diferite, terestră și astrală. În Inele de hârtie, bărbatul și femeia nu sunt lăsați să se căsătorească din motive politice! [...]
            Cu o impresionantă forță expresivă este descrisă atmosfera sumbră din timpul comunismului, amintind de Procesul lui Kafka. Iar ubicuitatea înfricoșătoare a dictatorului comunist ne face să ne gândim, inevitabil, la omniprezentul Big Brother din romanul 1984 al lui Orwell…”
                                                                                            Alex. Ștefănescu

                                                                                ***
            „Un portret fermecător și șocant al copilăriei autorului într-un sat izolat din România în perioada comunistă. De asemenea un portret interesant al obiceiurilor și tradițiilor rămase din perioada pre-comunistă, pline de umor și brutale cum erau, și a distrugerii acestora în mâinile a ceea ce pare a fi o nebunie care a cuprins țara în anii '40 și '50. Romanul „A Luminous Future” este un testament al rezistenței tatălui autorului, care a suferit presiuni inimaginabile, umilințe și încarcerări pentru comiterea nu a altei crime decât aceea de a fi avut doi angajaţi.
                                                                                            Helena Drysdale, Looking for George, Picador


Cartea costă 30 lei şi se poate comanda la adresa acolada@editurapleiade.eu sau tel. +40 770061240